actueel
missie
organisatie
terecht
cmw penning
vernindingen
archief
contact
 

Overzicht actueel

De mythes rondom vrouwenhandel

Het onderwerp vrouwenhandel leidt vaak tot reacties van morele verontwaardiging en sensationele berichten in de media: ‘een half miljoen slavinnen in West Europa’  en: ‘nieuwe lading van handelaren: naïeve Slavische vrouwen’. ‘WK-voetbal lucratief voor vrouwenhandel. ‘Nederlanders zijn slavenhandelaars van het ergste soort geworden’, stelde Hirsi Ali onlangs dramatisch over de Nederlandse aanpak van vrouwenhandel. Politici, journalisten, beleidsmakers, kerken, activisten raken niet uitgepraat over de ernst van de zaak. Dit mag niet, lijkt men eensgezind te vinden. Maar wat zijn de achterliggende motieven van de mondiale strijd tegen mensenhandel? “…het probleem ligt daar, in de ‘derde wereld’, de postkoloniale wereld, en dus worden strategieën voorgesteld die het beeld versterken van een beknot, ernstig mishandeld, cultureel ingeperkt en onderdrukte vrouw die gered en gerehabiliteerd moet worden door het opvoedende westen….”, schrijft rechtsgeleerde Ratna Kapur. 

Een mondiale paniek over moderne slavernij lijkt te zijn ontstaan. In de beeldvorming doemen slachtoffers op die worden uitgebuit door criminelen die met gemak ‘onze’ grenzen overschrijden. Die paniek zou voort kunnen komen uit de onzekerheid die is ontstaan over het wegvallen van bestaande systemen; de uitbreiding van de EU, het uiteenvallen van natiestaten, en de verwachte toestroom buitenlanders die dit teweeg zou brengen. EU-lidstaten veroordelen met grote woorden mensenhandel, maar zetten vervolgens wetten en maatregelen in om de grenzen dicht te houden voor migranten. Dit zou de vrouwen beschermen en de criminelen straffen. Wordt de morele afschuw over mensenhandel ingezet als middel van migratiebeheersing? Ook de in de laatste decennia uitgedijde hulpverleningsorganisaties, de zogenoemde anti-trafficking industry heeft niet een ander denkkader kunnen formuleren en volgt de retoriek van nationale staten en internationale organisaties.

Sprekers:

Barbara Limanowska, medewerker van de VN Hoge Commissaris voor de Mensenrechten in Sarajevo en professor Ratna Kapur, directeur van het centrum voor feministisch juridisch onderzoek in New Dehli hebben de onderliggende motieven van verschillende actoren geanalyseerd. De oplossing is vrij simpel, stellen beide auteurs: geef migranten recht op bewegingsvrijheid en werk.

Bryan Olthof, medewerker global issues section van de Amerikaanse ambassade zal ingaan op de Amerikaanse aanpak van mensenhandel. Hij zal een reactie leveren op de kritiek van Limanowska en Kapur en aangeven wat het Amerikaanse standpunt is ten opzichte van de bredere context van migratie en mondialisering.

Kapur heeft gepubliceerd in een themanummer over vrouwenhandel en globalisering van het mensenrechtentijdschrift Terecht, zie op deze site.

Contactpersoon voor de pers: Ruth Hopkins, 0624669869 en ruth.hopkins@wanadoo.nl


top page